fredag den 10. september 2010

Ugens ignorant: Weekendavisen

Weekendavisen holder sig ikke tilbage, når det gælder kolesterolvrøvl. Det aktuelle nummer byder på en artikel, der præcis viser, hvor uholdbar den gængse kolesterolhypotese er. Med få linjers mellemrum gives to modsatrettede informationer, der så at sige sender kolesterolhypotesen i graven. Uden at artiklen i øvrigt lader sig mærke af det.

Det er journalist Rene Gummer, der har forfattet artiklen, som er at finde i tillægget Ideer på sinde 10 ((#36, 10. sep. 2010). Han lægger ud med at fortælle, at 60 danskere hver dag dør af hjertekarsygdom, og at det er kolesterolet ...

" ... specielt i den skadelige form, der kaldes LDL, der er synderen. Problemet er, at vi mennesker ikke er bygget til at indtage så store mængder af fedtmættet mad - der i kroppen omdannes til det skadelige LDL - som vi har vænnet os til. Groft sagt forsnævrer det vores årer og er dermed den primære årsag til de mange danske dødsfald".

('groft sagt' er vist den operative vending her).

En 10-12 linjer længere nede erfarer vi følgende:

"Halvdelen af Danmarks befolkning har forhøjede kolesteroltal. Men hvorfor har nogle mennesker, der dyrker motion og spiser sundt, forhøjet kolesterol, mens andre kan sidde på deres flade og spise dårlig mad og have normale kolesteroltal?"

Ja, hvorfor mon, venner? Kan det være, fordi kost-kolesterol-hjertesygdom-hypotesen er noget sludder?

Efterhånden er det nemlig gået op for forskerne, at mættet fedt godt nok øger blodets indhold af LDL-kolesterol, men at det primært er af den store, puffede form, der ikke er udpræget arterogen, altså sygdomskabende i blodårenes karvægge. Overdrevent indtag af kulhydrater - som fx hos ... anyone? Anyone? ... mennesker, der følger De 8 Kostråd og propper brød, ris, frugt og pasta ned i svælget, mens fedtet afsværges - derimod, giver en øget mængde såkaldt Small LDL i blodet, og small LDL er netop en spiller i blodpropdannelse.

Det, der gør artiklen skinger, er påstanden om al den fedtmættede mad, som vi ikke er 'bygget til at indtage'. Vores forfædre, der kastede sig over et just nedlagt dyr og gnaskede lever, nyrer, bugfedt og hjerne i sig, var altså konstant i risiko for at udvikle blodpropper? I don't think so. Kom igen, Weekendavisen.

Læs i øvrigt dr. med. Uffe Ravnskovs bog om kolesterol her. Det er lidt af en øjeåbner.

God weekend!

6 kommentarer:

  1. Vi kan hurtigt blive enige om at de 8 kostråd ikke er tilstrækkeligt fokuserede på de grove kulhydrater. Selvfølgelig skal vi have kulhydrater fra grove og ikke-raffinerede kilder, men det ændrer ikke på, at det umættede fedt især de marine fedtsyrer er sundere end mættet fedt.

    At konsumere fedtholdigt kød helt umættet med argumentet, at det gjorde vores forfædre, holder ikke.

    Arne Astrup gjorde i selvsamme avis for en uge eller to siden status på Uffe Ravnskovs bog, og selvom Uffe Ravnskov umiddelbart har fået ret på flere punkter, er der altså stadig huller vise steder i skroget.

    Citat:
    "Halvdelen af Danmarks befolkning har forhøjede kolesteroltal. Men hvorfor har nogle mennesker, der dyrker motion og spiser sundt, forhøjet kolesterol, mens andre kan sidde på deres flade og spise dårlig mad og have normale kolesteroltal?"

    Som der også står i artiklen, så udtaler Anders Nykjær, at det jo er et samspil mellem miljø (kost og motion) og genetik.

    For mig at se, så tager du det i artiklen der passer som fod i hose med dit syn er sund kost (low carb og stenalderkost o.lign). Det ville sgu være kønnere med lidt flere nuancer...

    Citat:
    "Efterhånden er det nemlig gået op for forskerne, at mættet fedt godt nok øger blodets indhold af LDL-kolesterol, men at det primært er af den store, puffede form, der ikke er udpræget arterogen, altså sygdomskabende i blodårenes karvægge."
    Den store puffede form..? Hvad menes der?

    I øvrigt - Hvad er din baggrund for at udtale dig så skråsikkert om kost og sundhed?

    - Jens

    SvarSlet
  2. Hej Jens, tak fordi du giver dit besyv med. Jeg var lige inde og kigge på din blog, og den ser jo spændende ud mange steder.

    Jeg kan se, at du anklager mig for at plukke ting ud af artiklen, som passer ind i min teori. Men samtidig afviser du den evolutionære vinkel på kosten med et pennestrøg. Hvordan kan du gøre det? Kan du med hånden på hjertet sige, at det er usundt at spise som fx en aboriginer, en masai eller en inuit? Jeg er ikke blind over for, at nogle historiske folk har kunnet trives på fx rugbrød, rå mælk, meget ost og smør etc. Fx de svejtsere, som Weston A. Price fandt i Loetschental. Deres sundhed har dog nok være meget hængt op på rigelige mængder mejeriprodukter fra køer, der spiste græs. Der er også kitavanerne, der spiser en del kulhydrater, men det er fra rodfrugter og ikke korn.

    Angående de store, puffede LDL'etter, så vil jeg henvise til dr. Ronald Krauss. Start her: http://www.msnbc.msn.com/id/35058896/ med en god oversigt, og så kan du jo bevæge dig ud og læse hans publicerede undersøgelser. 'Puffede' er min forkølede oversættelse af 'Fluffy'.

    Her på denne blog har vi valgt at starte der, hvor vi siger, at kostelementer fra jæger-samler-tiden er sikre. Vi har udviklet os som art igennem 7 millioner år på den kost og trivedes på den: kød og herunder animalsk fedt, fisk, æg, bladgrønt, frugt, grønsager, nødder og den slags. Nyere ting som korn, mælk, bønner, linser kigger vi på med skepsis. De skal lissom bevise, at de kan være en del af en optimal menneskekost. Det har de især for kornprodukters vedkommende meget svært ved. Humans don't eat seeds.

    Dine 'kulhydrater fra grove kilder' har jo ingen tilstedeværelse i kosten, når bare vi kigger 4-5000 år tilbage i historien for vi nordboeres vedkommende. Faktisk tyder alle knoglefund på, at vi blev sygere og lavere, da vi begyndte på kornspisning - og det var sgu grovbrød, de spiste dengang.

    Min baggrund er amatørisk, idet jeg ikke har nogen medicinsk uddannelse. Jeg er journalist og efterforsker dette emne med stor entusiasme.

    Med din baggrund i fitness-verdenen, så kunne du måske have fordel af at stifte bekendtskab med Robb Wolf - fra robbwolf.com. Han har et podcast, som beskriver denne måde at tænke kost og træning. Og så kommer han i øvrigt til Danmark d. 9. oktober, hvor han afholder seminar i Hellerup hos WellCome Fitness.

    Ses vi?

    SvarSlet
  3. "Men samtidig afviser du den evolutionære vinkel på kosten med et pennestrøg. Hvordan kan du gøre det?"

    Det kommer an på, hvilken evolutionær vinkel du mener?
    Jeg er ikke genetiker og vil derfor nødigt komme for meget ind på dette emne, men vi tilpasser os, omend arvemassen ændres meget langsomt, miljøet. Et eksempel på dette er jo at vi her i norden i udstrakt grad tåler laktose. På samme måde er det tænkeligt, at vi har tilpasset os en stivelsesrig diæt. Men som sagt, ingen af os har jo den fornødne viden på dette område.


    "Kan du med hånden på hjertet sige, at det er usundt at spise som fx en aboriginer, en masai eller en inuit?"

    Nu handler det jo ikke om at have hånden på hjertet men derimod at om have indblik i videnskaben. Jeg har svært ved at forestille mig at disse folkeslag lever decideret usundt, men optimal er deres diæt sandsynligvis heller ikke.
    Ang. folkeslag så er japanerne ret sunde og lever japanerne pænt længe. Hvad spiser de rigtig meget af? Ris og alt godt fra havet. At noget passer ind i low-carb teorien er ikke ensbetydende med at alt gør.


    "Dine 'kulhydrater fra grove kilder' har jo ingen tilstedeværelse i kosten, når bare vi kigger 4-5000 år tilbage i historien for vi nordboeres vedkommende. Faktisk tyder alle knoglefund på, at vi blev sygere og lavere, da vi begyndte på kornspisning - og det var sgu grovbrød, de spiste dengang."

    Men beviser det så, at kornspisning er usundt? Jeg mener, det er en smule vanskeligt at konkludere, idet et utal af andre faktorer kan have spillet ind.
    For årtier siden kunne man også se en sammenhæng mellem antallet af storke i Danmark og fødselsraten;) Det er meget sjovt.
    Et er knoglefund noget andet er videnskabelige studier udført på mennesker. Kan du finde bare ét studie der viser, at indtag af grove kulhydrater fra havregryn, rugbrød, grovboller, vilde ris og fuldkornspasta er minde sundt end at få de tilsvarende kalorier fra kød, æg og indmad?


    "Med din baggrund i fitness-verdenen, så kunne du måske have fordel af at stifte bekendtskab med Robb Wolf - fra robbwolf.com. Han har et podcast, som beskriver denne måde at tænke kost og træning. Og så kommer han i øvrigt til Danmark d. 9. oktober, hvor han afholder seminar i Hellerup hos WellCome Fitness."

    Hehe:) Da jeg gik i gymnasiet læste jeg også bøger om stenalderkost og diverse andre diæter. Jeg hoppede mildt sagt i med begge ben, idet jeg jo ikke havde den fornødne viden til at forholde mig kritisk. Det har jeg nu, og jeg kan kun trække på smilebåndet, når jeg tænker over de ting jeg har sagt og skrevet dengang.

    Den etablerede ernæringsvidenskab har fat i den lange ende. Der sidder et utal af forskere rundt omkring i verden med det mål at forbedre folkesundheden, og jeg tør godt garantere, at de ikke vil os noget ondt med hverken de 8 kostråd eller "five a day". Tværtimod!

    SvarSlet
  4. "men optimal er deres diæt sandsynligvis heller ikke."

    ved du det? Ellers så ringer "...men derimod at om have indblik i videnskaben" en kende hult.

    "Ang. folkeslag så er japanerne ret sunde og lever japanerne pænt længe. Hvad spiser de rigtig meget af? Ris og alt godt fra havet"

    Japanere spiser godt til at af alt der kryber kravler og går. På restauranter dernede kan du få rå hest (basashi ) og råt hestefedt (også serveret som basashi). Faktisk så spiser de rigtigt meget animalsk protein og fedt. De bruger meget gærede saucer fra fisk og soya til og I deres mad. De er en storrygende nation. Jeg mener. At pege på ris og fisk og konkludere at det er derfor at de er sunde og lever længe, må du længere ud på landet med Jens :)

    "Men beviser det så, at kornspisning er usundt?"

    Nej. Men der er mange gode pointere som f.eks linket mellem psykiske lidelser som skitzofreni og indtagelse af hvede. Masser af allergier. Jeg reagerer personligt på mange korn typer som var de giftige. Får udslet, slim i svælget og min energi styrkdyker. Forbandet være at det smager så godt!!!

    "Den etablerede ernæringsvidenskab har fat i den lange ende."

    Misser det ikke hvad det videnskabelige princip går ud på? Vi data der viser at folk kan live lange lykkelige liv med få sygdomme på ren vegansk kost. Vi har data på at folk kan leve ditto på næsten ren animalsk føde. Vi har masser af anekdoter fra begge lejre og alle hele vejen henover spektret der fortæller os at deres liv blev intet mindre en fuldkomne ved at spise "X-Diæt type".

    Min pointe er at du henviser til "Den etablerede ernæringsvidenskab" som var den en monolitisk blok af enighed. Det er langt fra tilfældet og også her vælger folk deres præster som så alle påstår at hverandre læser de tilgængelige data som fanden læser biblen.

    Een ting er dog helt sikkert. Alle de ernærings eksperter der har stukket næsen frem gennem tiden har lige så ofte taget fejl, eller draget forhastede konklusioner baseret på personlig bias. Hvem har ikke?

    Det har i lang tid været nærmest etableret gospel at animalsk, eller mættet fedt mere generelt, var roden til alle lidelser. Nu er der begyndt at komme så meget tvivl i egne rækker om sandheden i det udsagn at det ikke længere kan afvises med argumentum ad verecundiam.

    Forskere er mennesker ligesom alle andre. De skal bruge penge, og er til salg lige som alle vi andre. Hvis forskning virkeligt var fuldkomment pristin, var der rigtigt, rigtigt mange ting vi ikke ville have i verden i dag.

    Der er ikke bare penge, men fuldkomment sindsygt mange penge i ernæring for nogle firmaer. Der er masser af idealister der forplumrer debatten osv osv. I sådan et klima sidder fakta på bagsædet. Det er retorikken der styrer.

    SvarSlet
  5. "men optimal er deres diæt sandsynligvis heller ikke."

    ved du det? Ellers så ringer "...men derimod at om have indblik i videnskaben" en kende hult.
    - Nej, det ved jeg ikke. Men kunne det tænkes at der er en grund til, at vi ikke anbefales at spise som disse folkeslag gør med et lavt indtag af kulhydrat?
    Jeg ved godt, at de officielle anbefalinger også tager højde for vores kostkultur, men nu er fx groft brød en god kilde til mange mikronæringsstoffer.


    "Japanere spiser godt til at af alt der kryber kravler og går. På restauranter dernede kan du få rå hest (basashi ) og råt hestefedt (også serveret som basashi). Faktisk så spiser de rigtigt meget animalsk protein og fedt. De bruger meget gærede saucer fra fisk og soya til og I deres mad. De er en storrygende nation. Jeg mener. At pege på ris og fisk og konkludere at det er derfor at de er sunde og lever længe, må du længere ud på landet med Jens :)"

    - Jeg har på ingen måde konkluderet at ris og fisk er den eneste forklaring på japaneres høje levealder. Der er selvfølgelig mange andre faktorer og eksemplet med japanerne var for at komme med en modsætning til kostbloggerens eksempel med inuiter mv.


    "Nej. Men der er mange gode pointere som f.eks linket mellem psykiske lidelser som skitzofreni og indtagelse af hvede. Masser af allergier. Jeg reagerer personligt på mange korn typer som var de giftige. Får udslet, slim i svælget og min energi styrkdyker. Forbandet være at det smager så godt!!!"

    - Har du fået konstateret noget hos din læge ang. visse korntyper?
    Hvis der findes studier som viser en sammenhæng mellem indtagelsen af hvede og udviklingen af psykiske lidelser vil jeg meget gerne se dem!


    Mht. den etablerede ernæringsvidenskab så tror jeg hurtigt at de førende forskere kunne blive enige om, hvordan vi helt overordnet set bør spise for at leve sundt: Magert kød, grove kulhydrater, masser af grønsager, frugt, nødder og fisk!


    "Vi har data på at folk kan leve ditto på næsten ren animalsk føde"
    - disse data vil jeg gerne se.


    Som du selv er inde på, så bliver vi hele tiden klogere, hvilket den nye forskning om mættet fedt er et godt eksempel på. Men det ændrer ikke på, at umættet fedt især fra fisk stadigt er sundere, og at der ikke er videnskabeligt belæg for at undgå groft brød, brune/vilde ris og fuldkornspasta sådan som low-carb dikterer.

    SvarSlet
  6. "Har du fået konstateret noget hos din læge ang. visse korntyper?"

    Nej det kan jeg selv konstatere, og den nemmeste løsning er bare at lade være med at spise for mange kornprodukter.

    "Hvis der findes studier som viser en sammenhæng mellem indtagelsen af hvede og udviklingen af psykiske lidelser vil jeg meget gerne se dem!"

    Ikke udviklingen.

    http://heartscanblog.blogspot.com/2009/12/this-is-your-brain-on-wheat.html

    "- disse data vil jeg gerne se."

    Jeg vil henvise til Randy Roach's "muscle, smoke and mirrors". Den taler om ernæringen blandt de første generationer af styrkeløftere og bodybuildere der lagde fundamentet for den moderne fitness/helse industri. Den er fuld af gode referencer.

    Hvad med at begynde at observere alle de mennesker verden over der spiser råt animalsk protein og fedt som deres primære næringskilder?. Der er nok at tage af. Men det virker som om at der ikke er en ret stor vilje til at kigge.

    Apropros. Har du set filmen fathead? det er et lidt mere morsomt indslag i den her debat.

    "Men det ændrer ikke på, at umættet fedt især fra fisk stadigt er sundere, og at der ikke er videnskabeligt belæg for at undgå groft brød, brune/vilde ris og fuldkornspasta sådan som low-carb dikterer. "

    Det er meget muligt, men jeg og mange andre føler en klar fordel ved at holde os væk fra de ting, hvorfor skulle vi meddele andet? Ja, fisk er godt! Er selv vild med rå fisk.

    SvarSlet