fredag den 15. oktober 2010

Ugens helt: Gary Taubes (og Kostbloggeren selv)

Efter tre års vedholdende opfordringer har Gary Taubes endelig fået fyret op under sit website: WWW.GARYTAUBES.COM. Taubes er som bekendt forfatter til bogen 'Good Calories, Bad Calories', der havde en stor aktie i denne blogs begyndelse. Der er link til 'Kostbloggeren om Gary Taubes' i bunden af artiklen her.

Første indlæg i denne blog blev skrevet torsdag d. 11. oktober 2007 og havde den helt uprætentiøse titel Denne blogs raison d'etre.

Siden den første tid har fokus her på bloggen dog ændret sig fra Low-Carb til Paleo. Det står mere og mere klart, at de helt store syndere i vores kost er sager som kornprodukter, raffineret sukker og moderne planteolier. Problemet med en regular Low-Carb er, at man snildt kan spise brød og pasta i moderate mængder og svælge i fx majsolie og sojaprotein. Atkins-firmaet og andre har specialiseret sig i at producere forarbejdede produkter, som ligner og smager som brød, pasta, kager og proteinbarer, men blot har et lavere kulhydratindhold. Det er ikke vejen frem, venner.


Varefakta for: ATKINS ENDULGE CHOCOLATE PEANUT BUTTER CUPS

Hvis man insisterer på fortsat at indtage kornprodukter - og her vil jeg alligevel foreslå at finde glutenfri varianter - så bør man gøre sig bekendt med traditionelle metoder som iblødsætning og fermentering, hvilket formilder de skadelige virkninger af cerealierne. Et godt sted at starte er på det amerikanske Real Food Media, hvor en række toneangivende kvinder er samlet om netop at udbrede disse ideer, som vel egentlig har sin nutidige oprindelse i Sally Fallons bog, 'Nourishing Traditions'. Fallon er præsident for Weston A Price Foundation, hvis hjemmeside også er pligtlæsning. En anden god side med fokus på traditionel kost er Stephan Guyenets Whole Health Source. Hans boghvedepandekager (med tilsætning af en rigelig mængde æg) er en glimrende erstatning for det slatne hvedemels-helvede, som vi er så tilbøjelige til at give vores børn.



Hel boghvede, iblødsat, blendet, fermenteret, blandet med æg og stegt i smør.

Det gode ved Paleo (Stenalderkost) er, at man en gang for alle afviser kornprodukter som menneskeføde og i stedet kaster sig over fødevarer, der på en eller anden måde var tilrådighed for os i de sidste par millioner år op til landbrugsrevolutionen for 5-10.000 år siden. En dogmatisk tilgang er dog her igen nok en overdrivelse - og faktisk helt umulig. De frugter og grønsager, der voksede dengang, ligner langt fra de forædlede sager, vi har på hylderne i dag. Selv dyrene er anderledes, hvilket er sket via vores indgriben i naturen.

Som fx dr. Kurt G Harris siger, så handler det om at prøve at kopiere det evolutionære metabolske miljø, altså spise en kost, der får din organisme til at reagere på samme måde som urmandens gjorde det. Og her er indmad, fedt, protein, marv og knogleafkog fra firbenede dyr samt fjerkræ, grønsager, æg, bær, nødder, fisk og skalddyr sandsynligvis de bedste og mest sikre bud på en sund menu.

Selv mejeriprodukter, som dogmatiske Paleo-folk ser skævt til, kan være en del af en sund kost - smid med andre ord de Kernesunde skyklapper og kig nøgternt på sagerne. Smør, fløde, syrnede mælkeprodukter og oste kan for mange være helt fine, lige som sødmælk kan være det. Bedst er naturligvis rå produkter fra en troværdig kilde, der har sine køer på græs, men gå ellers efter økologi og helst kun pasteuriseret (mildt varmebehandlet).

Tilbage til Taubes
Gary Taubes var en vigtig figur, fordi han med sin dybe research i 1000vis af videnskabelige artiker og interviews med over 600 forskere slog fast, at teorien om kostfedt som et problem sundhedsmæssigt var forfejlet lige som teorien om, at vi bare kunne erstatte fedtet med kulhydrater. Herfra kunne vi så gå fremad inden for lowcarb, paleo og alt det midt imellem med videnskaben bag os, og det skylder vi ham stor respekt for. Til december udkommer hans næste bog, 'Why We Get Fat', og den kan man lige så godt forudbestille.

Kostbloggeren har skrevet en del om Taubes. Læs videre her i disse indlæg: Gary Taubes på Kostbloggeren.

God weekend.

12 kommentarer:

  1. Ja en ny bog fra GT
    Og så lidt hurra for Kostbloggeren
    Jeg var allerede på rette kurs men manglede lidt dansk input - så tusind tak fordi du stadigvæk holder gryden i kog

    SvarSlet
  2. Selv tak, Henriette. Du har været med næsten fra starten og har været en god støtte ;-)

    SvarSlet
  3. Tak for god læsning Hr. Kostblogger.
    Har lige opdaget din side, og jeg synes det er super fedt, at der er andre som også stiller sig uforstående overfor de offentlige kostråd.

    Jeg lever selv efter paleo, holder den dog kun 80% for tiden, men stræber efter at komme længere op.

    Det kan godt være, at det er mig der er blind, men jeg har ledt efter en beskrivelse af dig, om hvilke tanker og retninger du gør dig om kost generelt. Jeg kan dog, efter at have læst en del indlæg, tænke mig til det meste, men det kunne være rart at have hele din baggrund med. Gider du muligvis poste et link, for du har da sikkert skrevet om det..

    En anden ting, de der pandekager ser sgu da skide gode ud, det er ikke sådan du har en opskrift liggende?

    Jeg glæder mig til fremtidig spændene læsning, og jeg vil naturligvis komme med kommentarer, når der er noget der slår mig :)

    Mvh
    Jeppe

    SvarSlet
  4. Hej Jeppe og velkommen til. Pandekagerne lavede jeg lige efter Stephans anvisninger på http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/07/real-food-xi-sourdough-buckwheat-crepes.html

    Jeg tilføjede blot 4-5 æg til en portion baseret på 250 g boghvede.

    80 % er jo fint nok og helt efter fx Robb Wolfs anbefalinger - vel at mærke, hvis man er kommet på plads med sin kost og eventuelle skavanker. Går man og døjer med noget, så er der ingen vej uden om 30 dage på 100 % i hans bog ;-)

    Mine tanker og retninger til kost generelt ligger nok at finde rundt omkring i indlæggene. Men det kunne være, at jeg skulle lave en mere generel basisartikel, hvilket dagens indlæg så var det indledende lille forsøg på.

    Jeg kan se, at jeg var meget Low-Carb i det første halvandet år, hvorefter jeg er begyndt at hælde mere til Paleo. Jeg var fx meget sur på kartofler i ret lang tid ;-) Dem er der stadig nogle problemer med naturligvis, natskyggebanditter, som de er, men det er jo vand ved siden af hvede og overdreven sukker/omega-6.

    Hold dig til, så kommer der en oversigtsartikel en dag ... eller en bog ;-)

    SvarSlet
  5. Kostbloggeren er helt klart en rigtig antisukkerhelt;-).
    Det lyder spændende med den nye bog, jeg mangler at tabe nogle kg endnu, så den kan måske hjælpe.
    Angående pandekagerne kunne vi så ikke få en rigtig opskrift med mængder, jeg prøvede engang at lave boghvedepandekager, men de blev noget tørre og kedelige.
    Har du læst denne uges Alt for damerne? Der er et interview med Bente klarlund der fortæller om sine madvaner. Hun spiser slik og drikker kaffe hele dagen, har dog skåret ned på slikket for at holde vægten, til gengæld løber hun 9 km hver dag. Helt ærligt! Og hun skal lære andre om sundhed.
    Mon ikke, at det er her vi kan finde forklaringen på hendes angreb på folk der lever "for sundt", hun kan ikke selv finde en fornuftig balance.

    Inger

    SvarSlet
  6. Jo, Inger, jeg laver et indlæg med opskriften og fremgangsmåden.

    Har ikke læst Alt for D, men i dag er det på politiken.dk en artikel, hvor hun piller en masse damebladsråd fra hinanden og kalder det hele det rene vås. Hun er møgarrogant i alle sine svar - meget sådan 'jeg alene vide'.

    9 km/dag = Chronic Cardio. Good morning, mr. Cortisol!

    SvarSlet
  7. Arrogant, det er muligt, men hun har jo ret. Alle de forbandede artikler i de dameblade skaber jo kun endnu mere sundhedsforvirring, hvorfor det er godt, at hun fortæller læserne, at det altså langt hen ad vejen er noget vås.

    Inger: Hvad skulle problemet være med kaffe (sålænge det er filtreret)?
    Du vil ikke lytte til hende fordi hun drikker kaffe og spiser lidt slik. Holy Christ.

    SvarSlet
  8. Hun spiste 200-300g slik om dagen, indtil hun begyndte at tage på.
    Drikker kaffe hele dagen frem for at spise, synes du det lyder som et menneske der lever et fornuftigt liv?
    Det er ikke lidt slik, det er slik i stedet for mad, det er kaffe og løbeture for at få energi nok til sit arbejde, den energi skulle vel kunne opnåes via en fornuftig sammensat kost eller hvad?
    Men pointen var egentlig ikke hverken hendes slik eller kaffeforbrug, men hendes kritik af dem der efter hendes mening er "for sunde", som jeg tænker måske bunder i dårlig samvittighed, eller manglende ansvarlighed for egen sundhed. Det handler om troværdighed.
    Jeg er enig i er der er for meget sludder i damebladene, men Bente Klarlund sludrer nu også når hun siger, at juice ikke påvirker blodsukkeret, og at et stabilt blodsukker ikke gør, at man får mere energi (det er måske fordi hun ikke selv har oplevet forskellen), for at nævne et par af de ting fra Politikens artikel.

    Inger

    SvarSlet
  9. Viden må være den altafgørende faktor for om man er troværdig eller ej. Jeg mener i den grad at sundhedsstyrrelsen er troværdig, når de fortæller os, at vi ikke bør drikke mere end 5 genstande på en aften. Men ved jeg sgu da godt, at det er usandsynligt, at de ansvarlige personer bag rådet, efterlever det til punkt og prikke! Men det gør jo ingen forskel.

    Jeg vil gerne påpege, hvad Bente KP siger:
    "Bente Klarlund Pedersen: »Morgenkaffe får ikke blodsukkeret til at stige, så der er ingen grund til at droppe kaffen, hvis man ønsker at tabe sig. Juice indeholder mange kalorier, så det er en god idé at droppe den, hvis man vil tabe sig. Ikke fordi blodsukkeret stiger, men på grund af kalorierne. Det er en myte, at man taber sig, hvis man stabiliserer sit blodsukker. Hos raske mennesker falder blodsukkeret ikke til et punkt, hvor man får symptomer. Man stabiliserer sit blodsukker ved at træne sine muskler«."
    http://www.i.pol.dk/tjek/sundhedogmotion/guidersundhedogmotion/article1085022.ece

    Som du kan se, siger hun på intet tidspunkt, at juice ikke påvirker blodsukkeret, for det gør det selvfølgelig.

    Mht. energiniveau og blodsukker så synes jeg, at du skal læse hvad hun rent faktisk skriver en gang til.

    SvarSlet
  10. Jeg kan godt se at det med juicen kan forståes som du siger, men bortset fra det er resten af afsnittet noget vrøvl, kaffen kan godt påvirke blodsukkeret. Det er ikke en myte at man taber sig ved at stabilisere blodsukkeret, det sker selvfølgelig ikke automatisk hvis man spiser for store mængder, men hvis man har et ustabilt blodsukker bliver appetitten unormalt stor.
    Jeg har læst det en gang til og kan ikke få andet ud af det end at hun siger, at et stabilt blodsukker ikke giver mere energi.
    Mht. troværdigheden er der forskel på hvad man gør en gang imellem og ens daglige livsstil.
    Viden er jo andet end teori, det er også praktisk erfaring der bekræfter teorien.

    Inger

    SvarSlet
  11. "kaffen kan godt påvirke blodsukkeret."

    Jeg prøver en gang til: Læs nu hvad hun skriver.
    "Morgenkaffe får ikke blodsukkeret til at stige"
    Hvis du mener, at kaffe får blodsukkeret til at stige, så må du gerne vise mig beviset.

    Jeg er i øvrigt meget imponeret over, hvordan en pædagog kan være så stensikker på, at hun tager fejl. Jeg mener, hun har nok læst bare lidt mere fysiologi, biokemi og lidt flere forskningsartikler indenfor appetit- og blodsukkerregulering end du har.
    Dermed ikke sagt, at man aldrig bør forholde sig kritisk overfor autoriteter.

    SvarSlet
  12. Jeg er meget enig i din sidste bemærkning.
    Problemet med eksperter er ind imellem, at de tror mere på teorier end på virkeligheden.
    D.v.s. at hvis mine erfaringer ikke passer ind i teorierne, er det mig der tager fejl uanset hvad jeg kan mærke på min egen krop.
    Et rigtig godt eksempel var en artikel i EB for et par år siden, hvor Arne Astrup udtalte, at det er en myte når nogle mennesker siger, at de bliver sultne af æbler, det kan ikke lade sig gøre for æbler indeholder masser af fibre og fibre mætter, altså tager de mennesker der får sultfornemmelser af æbler fuldstændig fejl.
    Arne Astrup kan sagtens bevise at han har ret, der ER mange fibre i æbler og fibre mætter, der må være noget han har overset.

    SvarSlet