mandag den 6. december 2010

Claus Meyer hænges ud for forældet og forfejlet fedtforskrækkelse

Ugens helt er Anne Knudsen, som er chefredaktør på Weekendavisen. I den aktuelle udgave giver hun Sonja Bock & Tina Scheftelowitz og Claus Meyer drøje hug, når hun anmelder en håndfuld nye kogebøger. De er simpelthen ikke fulgt med tiden, påstår hun.

Hun undrer sig konkret over, at både Den Suveræne Duo og Delikatessemandens opskrifter stadig er præget af en udtalt fedtforskrækkelse med rod i 90'ernes misinformations-kampagner om at 'spare på fedtet'. Efterhånden, siger Anne Knudsen, tør det være slået fast, at det er de hurtige kulhydrater og ikke madfedtet, der er skurken i overvægt og de øvrige livsstilssygdomme.

Man kan desværre ikke linke til artiklen, så man må købe avisen - Danmarks bedste i øvrigt - for at læse artiklen eller besøge det lokale bibliotek. Den er hele turen gennem snemasserne værd.

8 kommentarer:

 1. Det er dejligt - man kan faktisk spore små forbedringer af holdningen i den "generelle" befolkning. Ikke at der er sket meget, men der kommer lige så stille flere og flere til.

  SvarSlet
 2. Claus Meyer er åbenbart blevet meget opsat på at være politisk korrekt med sin madlavning.

  Jeg har lige et par spørgsmål om bøger.

  Er der noget nyt i Robb Wolfs bog i forhold til Loren Cordians "Stenalderkost"?

  Hvilken kost anbefaler Gary Taubes, helt kornfri?

  Inger

  SvarSlet
 3. Hej Inger - helt kort, så afviger Robb Wolf fra Cordain på tre store områder. Frugt, mættet fedt og planteolier. Hold igen med 1, spis bare 2 i normale mængder, og hold dig helt fra 3 ( undtagen kokos- og palmeolie). Og så er Wolf HELT glutenfri.

  Taubes var først generalt anti-kulhydrat, men åbner nu op for muligeden, at det er fruktose, der er den alvorligste synder (hvidt sukker, sirup, søde frugter). Jeg ser ham dog ikke åbne op for stivelsessluserne any time soon. Korn har han ikke set på som sådan - kun som kulhydratkilde.

  Jeg tror desværre ikke, at der er nogen måde, at korn kan være en del af SPAP-diæten, (Species-Appropriate). Man kan iblødsætte og fermentere sig ud af mange problemer, men de forbandede planteproteiner er der jo stadig ... Ærgerligt nok, for det smager jo godt, det møg ;-)

  SvarSlet
 4. Tak.

  Jeg tror jeg giver mig selv Robb Wolfs bog i julegave:-)

  SvarSlet
 5. Hejsa!

  Hvorfor mener Robb Wolf ikke, at man skal spise planteolier? Olier, der forrykker omega 3 / 6 balancen - så som solsikke og majs, er forståeligt nok usunde (hvis det da overhovedet er hans argumentation?). Men hvori består problemet i forhold til hørfrø-, avocado- og olivenolie?

  God Jul.
  Kathrine

  SvarSlet
 6. Hej Kathrine,

  Wolf har ikke noget som sådan imod olivenolie og vist heller ikke avokadoolie. De er jo primært monoumættede (selv om begge har godt 10 procent n-6. Tror dog generelt, at han vil anbefale avokadoer frem for olien. Og ... problemet med hørfrøolie er jo, at der kan være noget oxidering af alt det flerumættede. Plus, at den n-3 der er i høfrø jo ikke er den n-3 vi skal bruge. Der er en omdannelse, men den er ikke særligt effektiv. N-3 fås bedst fra fiskeolie og så fra kød, æg og mælk fra dyr, som har fået en artsbestemt kost, græs osv.

  Ud over Wolfs bog er der jo hans podcast, som er rigtig informativ. Her næste gang har han vist Mat Lelonde igennem, og Mat er Wolfs biokemiske 'guru'. Det er nok værd at lytte til ;-)

  SvarSlet
 7. At sætte (hvidt sukker, sirup, søde frugter) i samme bås er virkelig en fordrejning af sandheden.
  Sukker og sirup er forarbejdede fødevarer og skal undgåes, hvorimod frugt skal spises i de mængder man har lyst til.
  Frugtsukkeret kan slet ikke sammenlignes med det forarbejdede.

  Jeg synes stadig vi mangler at se en person som er blevet overvægtig af at spise frugt? Ja endda måske bare syg? lidt syg?

  SvarSlet