torsdag den 27. januar 2011

Tre klare svar på, hvordan vi slipper af med fedmeproblemet

Politiken.dk kan man i dag læse den skræmmende historie om, at flere og flere voksne danskere kan kategoriseres som svært overvægtige. Faktisk er vi der, hvor antallet af overvægtige overstiger antallet af slanke personer. Avisen har fanget deres sundhedsekspert (sandsynligvis i en pause mellem vedkommendes 28 daglige løbeture), og hun har disse "tre klare svar på, hvordan vi slipper af med fedmeproblemet":
  • Det skal være sværere at anskaffe sig usund mad
  • Emballagerne skal være mindre, så vi spiser mindre
  • Der skal mere fysisk aktivitet i skolerne
Virkelig? Hænger Politiken og deres ekspert virkelig stadig fast i det dynd, hvor man som årsag til overvægt regner overspisning og lediggang? Har man slet ikke styr på den forskning, der i de seneste år er sprøjtet ud fra universiteter over hele verden, hvor det slås fast, at et stort indtag af KULHYDRATER med stor, stor sandsynlighed er problemet? Ignorerer man elefanten i rummet? Den elefant, der trutter løs med budskabet om, at det er kaloriernes KVALITET og ikke KVANTITET, der skaber de stofskifteproblemer, der fører til overvægt?

Kostbloggeren har også "tre klare svar på, hvordan vi slipper af med fedmeproblemet":
  • Vælt kostpyramiden på hovedet. Begræns brød og pasta (og sukkerslik og planteolier)
  • Spis kun mad, som din tipoldemor kendte. Kød m/fedt, marv, fisk, rogn, æg, surdejsbrød, smør, kartofler, frugt og grønt I SÆSON!, nødder, rigtig mælk (mindst økosød og helst direkte fra sunde køer)
  • I skolerne: tænk leg, natur og styrke frem for løb, volley og rundbold
Myndighederne og eksperterne har i årevis budt os at spise mindre (især fedt) og samtidig spise flere kulhydrater. Det er en blindgyde. Selv om vi spiser mindre fedt end nogensinde (ca. 25 % mindre end for 20 år siden), gør den overdrevne mængde kulhydrater os simpelthen mere sultne (blodsukker) og påvirker os desuden hormonelt til at spise mere (fedtlagring).

Der er ingen hjælp at hente hverken i De 8 Kostråd eller på Politiken.dk. Du må selv finde svarene.







8 kommentarer:

  1. Jeg er ikke ganske enig med dig, for jeg mener stadig, at den sunde fornuft er vigtigst. Og følger man anbefalingerne i de otte kostråd, så er der slet ikke plads til at spise alle de hurtige kulhydrater. Hvis man derimod plukker lidt i kostrådene og populært sagt bruger dem, som fanden læser bibelen, så er det selvsagt ikke hensigtsmæssigt.

    Men mit egentlige spørgsmål til dig er - hvorfor skal børnene i skolen ikke løbe, spille volleyball eller rundbold?

    -Anne

    SvarSlet
  2. Problemet med kostrådene er netop, at man med belæg deri kan spise 3 store (muterede) Golden Delicious-æbler og 3 søde (muterede) bananer, samt to store portioner hvedepasta hver dag og tro, at man gør noget godt for sin sundhed - spis løs af kulhydraterne, så længe du sparer på fedtet, lyder det.

    Men det virker ikke. Mer vil have mer, i hvert fald når det handler om sukker. Og husk, alle kulhydrater går i blodet som sukker (glukose) (her er undtaget fruktose, der sætter leveren på overarbejde, av!). Eventuelle fibre hjælper måske lidt (de omdannes til fedtsyrer i tarmene og tak for det), men hormonbelastningen fra en dagskost bestående af 60+ % kulhydratenergi er omtrent lige stor, om du spiser groft eller fint.

    Så længe vi skræmmer folk væk fra sunde animalske fedtsyrer og over i sukkerhelvedet, vil vi have et stigende antal livsstilssyge. Så længe folk spiser tre skiver brød med skrabet minarine frem for en enkelt skive med tandsmør ... ligeså. De gode vitaminer er i fedtet - det animalske - det ved man.

    Angående skoleidræt - kan du huske volley og rundbold i skolen? Det meste af tiden står man og piller næse. En løbetur i ny og næ skader selvfølgelig ikke, men ensidig løben rundt i timevis i en løbestil (hæl-landing), der medfører skader, er idiotisk. Og heller ikke godt for hjertet.

    Lad ungerne lege ude i naturen. Klatre i reb, bygge stengærder, jage egern, slæbe rundt på hinanden, hente vand i en å, balancere på træstammer, brydes i græsset, kæmpe indianerkampe osv. osv. Tænk den vej frem for kedelige regler, optegnede baner, point, teknikker etc.

    SvarSlet
  3. Din udlægning af kostrådene oplever jeg ikke som loyal, men sikkert ganske udbredt. Jeg mener, at din doktrin lige så let kan misforståes som kostrådene, og derfor vil jeg fastholde, at den sunde fornuft stadig er vejen frem.

    Jeg synes, du har en udmærket pointe i, at vi skal spise fødevarer, som vores bedsteforældre kendte, men et andet sted på din side reklamerer du for sukkererstatning, så det er vel en sandhed med modifikationer ...

    Forrestem så synes jeg da, at det vil være kedeligt, hvis vi skal diktere, at skolerne ikke må have indflydelse på, hvilke discipliner de vil undervise i indenfor idræt. Så kan vi da tale om kedelige regler ;-)
    Faktisk findes der ganske mange ambitiøse idrætslærere derude, og jeg fornemmer, at det er legen, der driver værket.

    - Anne

    SvarSlet
  4. Hvad er det i Buds udlægning af kostrådene du finder illoyalt Anne?

    SvarSlet
  5. Hej Anne - fint nok med skoleidrætten, jeg tog det bare med, fordi det var en af Bentes "klare svar".

    Kostrådene, derimod, er noget juks. Alene det, at de foreslår "pasta hver dag" er diskvalificerende. Vi har intet behov for pasta eller brød for den sags skyld. Der findes ingen essentielle kulhydrater. Kostrådene byder os at spise en masse stivelse, fordi energien jo skal komme et sted fra. Og de er skræmt til døde af deres egen (misforståede) propaganda om fedt, som ellers er en fortrinlig energikilde. Her ligger hunden begravet.

    Min "doktrin" kan ikke misbruges på samme vis. Det er næsten umuligt at overspise på en kost, hvor hovedparten af energien kommer fra fedt.

    Og husk på, at vi her på siden understreger vigtigheden af at få sin mad fra fornuftige kilder. Frilandskød, -æg og -mejeriprodukter, vildtfangede fisk og skaldyr. Simpelthen for at sikre, at fedtsyresammensætningen er ideel mht. omega-3 og omega-6 samt i dyrevelfærdens tegn. Vi iblødsætter nødder og frø for at gøre dem mere egnede til menneskeføde. Vi gærer og fermenterer. Vi spiser hele dyret, indmaden med, og koger fond på knoglerne.

    Det er kun, når man kaster sig over alle de moderne fødevarer, som er indpakket i Bentes emballage, at man nemt risikerer overspisning. Rigtig mad hjælper med at få appetitreguleringen på plads osv.

    Tak for din interesse.

    SvarSlet
  6. Fantastisk god blog, du har her. Jeg er selv paleo-discipel og har lige sat dig på min 'daglige liste'.
    Kender du Marks Daily apple-bloggen? Jeg synes, den er fantastisk inspirerende.

    SvarSlet
  7. Tak for det, Ulla!

    Ja, jeg kender godt Mark Sisson og skrev om ham for et par år siden: http://kostbloggeren.blogspot.com/search?q=mark+sisson Jeg linkede bl.a. til et par gode TV-optrædener.

    Der er mange gode blogs - jeg er især glad for Stephen Guyenets Whole Health Source blog og Robb Wolf. Og så er Richard Nikoleys Freetheanimal.com også altid sjov at læse.

    Velkommen til ;-)

    SvarSlet