fredag den 11. februar 2011

Arthur De Vany, 73, superfit, bogaktuel og Ugens Helt

Foto fra http://www.arthurdevany.com/

Ugens helt er Arthur De Vany. I de sidste 25-30 år har han levet efter sin version af Paleo-diæten, kaldet New Evolution Diet og ikke mindst efter nogle tilhørende træningsprincipper, der kalder på megen afslapning (down time), gåture, sprint, vægtløftning og leg i det hele taget.

Kostinteressen blev vakt i ham, da søn og siden hans hustru fik Type 1 sukkersyge. Han nåede hurtigt frem til, at det ville være bedst, at de indtog en kost med et relativt lavt glykæmisk indeks for at mindske behovet for injiceret insulin. Senere gik det op for ham, at kornprodukter og bælgfrugter også også var dybt uegnede på menuen. Ikke kun for diabetikere, men for menneskeheden som helhed.

Hans blog har i nogle år været et lukket betalingsforum, men hans blog-bagkatalog er tilgængelig på internettets WayBack Machine. Hans ideer er dog blevet kondenseret nu i en bog, som udkom i december 2010: The New Evolution Diet.

Sean Croxton interviewer i denne uge De Vany i sit Underground Wellness-show, som linkes til her. De har en god snak.


God fornøjelse med De Vany og god weekend.


12 kommentarer:

 1. Hej Hr. Kostblogger, og tak for en spændene blog, som jeg følger med stor interesse.
  Jeg har selv fulgt paleo ca 4 år on/off, men er først lige blevet bekendt med den redigerede bog, hvor Cordain anbefaler meget mere fedt. Da jeg begyndte at læse din blog, er der gået lidt tid, før jeg selv har lukket en masse dejligt fedt ind, og skruet en anelse ned før frugterne.
  Jeg har desværre ikke modtaget bogen endnu, så jeg ville lige prøve at stikke dig et spørgsmål. Hvilke olier anvender du? - Her tænker jeg både mhp dressing og stegning? Og hvad er dit syn på kokosprodukter og proteinpulver? Ikke fordi de to ting hænger sammen, men gad ikke lige gentage spørgsmålet :)
  Og forresten, sorry det er lidt off-topic i forhold til din spændene artikel. Ham vil jeg gerne ligne, når jeg når op i den alder :)

  SvarSlet
 2. Skruet ned "på" frugterne, skulle der stå :)

  SvarSlet
 3. Hej Jeppe og tak for rosen.

  Well, mht. olier, så bruger jeg smør eller baconfedt*, når jeg skal stege let (fx æg) og smør, men oftest kokosolie, når der skal mere knald på. Jeg har før købt øko og koldpresset kokosolie, men pt. bruger jeg faktisk mest Palmin (raffineret kokosolie), som har et meget højt rygepunkt, når jeg skal stege. Den koldpressede smager af mere, mens palmin er helt neutral.

  Ellers bruger jeg en del olivenolie og har også sesamolie til en sjælden brug på grønsager etc. Det krydrer godt.

  Af de øvrige planteolier, så er de fleste no-go pga. meget n-6, risiko for oxydering etc. Men en koldpresset rapsolie kan man nok godt bruge en gang i mellem. Jeg gør det dog ikke. Olier af majs, soja, tidsel, hørfrø osv. er non-food for mig - lige som de fleste korn (ris undtaget).

  Ang. kokosprodukter, så er de jo supergode alle sammen. Kokos har de gode mellemlange fedtsyrer (MCT), som er ren energi og har anti-virale og -mikrobielle virkninger. Good stuff all around - Lige med undtagelse af Bounty ;-)

  Proteinpulver, hm, der er noget med beskadigelse/oxydering af proteiner og især den lille fedtandel, når det fremstilles. Jeg ved dog ikke nok om det til at sige fra eller til. Som Robb Wolf siger, så har Liquid Foods intet at gøre i kosten, hvis man vil tabe sig. Men som PWO er det sikkert fint. Men hellere en bøf og nogle æg i min bog - whole foods - siger jeg og har faktisk noget pulver i skabet, brugr det til shakes en sjælden gang. Køber det hos Alun.dk, lavet på græsfodrede dyr etc. etc..

  Byd endelig ind med kommentarer og spørgsmål fremover - det er rart at høre fra læsere ;-)


  *Jeg steger øko-bacon i ovnen og hælder fedtet ned i en kop. Det smager rigtig godt igennem i en omelet.

  SvarSlet
 4. Tak for en rigtig fin gennemgang - og tak for at introducere mig for en, ved førstehåndsindtryk, lækker hjemmeside med masser af gode produkter. Grunden til at jeg spørger ind til kokos er, at det i min bog altid har været usundt pga det høje fedtindhold, men nu hvor jeg er gået over til at spise meget mere fedt i min kost, er det rart at høre fra én, som har styr på det :)

  Efter et par år meget on/off, desværre mest off, er jeg det sidste halve års tid, startet med at spise stenalderkost igen. Dog er det først en måneds tid siden, at havregrynen blev droppet til morgenmaden, til fordel for æg/laks og grøntsager. Nu skal den have en skalle igen :)
  Jeg har dog ikke rigtig fået tjekket op på den nye forskning, og jeg kan se, at jeg mangler at læse en hulens masse bøger.
  Men som jeg har forstået det indtil videre, er det fortsat højt indtag af protein (dog ikke længere kun fra magert kød), højt indtag af fedt i alle afskygninger (det optimale er et miks mellem de forskellige fedtstoffer), stadig alle de grøntsager man kan spise (helst undgå rodfrugter?), skære ned på frugter ift den tidligere anbefaling (pga det høje fruktoseindhold) og stadig indtage en begrænset mængde af nødder og tørret frugt (eller er det kun hvis man ønsker vægttab?)?

  Jeg hælder også en helvedes masse olivenolie ud over mine grøntsager og kød, det er jo så lækkert! Jeg skal igang med at prøve kokosolien til at stege i, pt bruger jeg enten olivenolie eller smør.
  Dog overrasker det mig, at du forbyder hørfrøolie? Det har jeg ellers drukket som shot i en længere periode efterhånden!!

  Jeg vil helt sikkert komme med flere spørgsmål og kommentarer for fremtiden, og glæder mig allerede til at høre dit svar her! Sorry hvis nogle af spørgsmålene er lidt for banale (og mange), men lige pt er jeg sgu lidt forvirret over det hele, og vil bare gerne gøre det rigtigte for min krop :)

  SvarSlet
 5. Hej Jeppe,

  Det er jo fedt at høre, at du er på vej tilbage på sporet. Jeg tror ikke, du skal være alt for obs på, om du nu gør det rigtige helt ned i detaljen. Udelukker du hvede, begrænser du fruktose og satser på naturligt fedt, som det var tilgængeligt i fortiden (altså ikke pressede frø-olier), så er du kommet millevidt fra The Average Joe, som du kan se på PaNu-bloggen, som jeg linker til. Tjek især hans Getting Started.

  Prøv også at læse denne her, som jeg skrev i efteråret. Den handler lidt om, hvor Kostblogeren står i dag på mange områder: http://kostbloggeren.blogspot.com/2010/10/ugens-helt-gary-taubes-og-kostbloggeren.html

  Om hørfrøolie, læs det nyeste fra Cordain: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:TIUZuQSNNbMJ:thepaleodiet.blogspot.com/2010/01/paleo-diet-q-22-january-2010.html+flax+paleo&cd=1&hl=da&ct=clnk&client=safari&source=www.google.com

  Problemet er, at den n-3, som er i hørfrøolie, ikke er så anvendelig for vores krop og at der derfor er risiko for oxydering, da denne ALA er meget skrøbelig.

  Rodfrugter er for det meste okay. Kartofler skrælles dog helst. Antinutrienterne (kartoflens forsvar) sidder i skrællen. Spis søde kartofler og andre rødder med smør/kokosolie og havsalt, det er læææækkert.

  Tørret frugt = slik. Bedre end vingummi dog. Jeg kan dog godt finde på at smide nogle ristede nødder og nogle rosiner ned i noget yoghurt en gang i mellem og kalde det en fest ;-)

  SvarSlet
 6. Hej igen, og mange tak for dit svar.

  Hvede og sukker er helt udelukket i min kost i dag. Hver gang jeg alligevel falder lidt i, for det meste når tømmermændene arbejder, rumsterer og protesterer min mave. Det føles alt andet end rart.

  Dog har jeg det svært ved, at undvære tørret frugt, især rosiner blandet med mandler og valnødder, spiser jeg dagligt som mellemmåltid/snack! Det er sgu en genial blanding :) Det må jeg arbejde lidt med, dog har jeg som hovederegel for min kost, at jeg ikke har lyst til at fornægte mig selv noget, jeg har lyst til.

  Jeg spiser slet ikke kartofler, men da jeg skrev rodfrugter, tænkte jeg mere på rødbeder, pastinak, artiskok osv.. De indeholder en del fruktose som jeg har forstået det?

  Ellers er hørfrøolien smidt ud, tak for linket, og kokosolien købt ind til madlavning.

  SvarSlet
 7. Jeg ville lige høre dig engang (selvom det er lang tid siden efterhånden). Tager du tilskud, i form af olie/kapsler, for at få tilført omega 3?

  Og så synes jeg ellers, at det er alt for lang tid siden du er kommet med et indlæg :)

  SvarSlet
 8. Hej Jeppe og tak for din fortsatte interesse ;-) Ja, det er noget tid siden, jeg har været ved tasterne. Travlhed andre steder.

  Dine rodfrugter der i det forrige spørgsmål er det vel ikke noget i vejen med i det omfang, at du ikke får buldermave af dem (det gør jeg af jordskokker fx). De indeholder gode fibre, stivelse i et fornuftigt omgang og mineraler. Og igen - så længe de erstatter brød og pasta er de jo superlegitime.

  Rødbeder har en del fruktose, men er derudover meget sunde. Jeg river dem og hælder lidt olivenolie og balsamico over - appelsinsaft er også lækkert til.

  I starten tog jeg noget fiskeolie eller fiskelevertran fra Nordic Naturals. I dag har jeg en enkelt flaske, som vi er et par måneder om at bruge hele familien. Jeg tager en spsk hver anden uge måske og giver lidt til resten af familien.

  Jeg fokuserer mere på at undgå for meget omega-6, som jo er i alle de industrielle olier. Flerumættet fedtstof har man vist kun brug for i meget begrænset omfang - hvis man læser Ray Peat fx, så får man total PUFA-noia ;-)

  Jeg regner med at få rigeligt n-3 fra fisk, sardiner, rogn, mit græsfodrede kød + smør + fløde + mælk (ved lejlighed).

  Det var alt for nu, men jeg skal prøve at få nogle indlæg ud over rampen i den nære fremtid :-)

  SvarSlet
 9. Mange tak for dit svar. Som altid yderst brugbart.

  Jeg vil gerne i gang med at tage n-3 i kosttilskud. Det er desværre ikke altid økonomien rækker, til udelukkende at købe økologiske varer - især når det gælder kød! Derfor vil jeg gerne supplere med nogle af de essentielle fedtstoffer. Jeg regner med 3 uger - en måneds tid hvor jeg tager max dosis hver dag, og ser hvad det gør ved mig.
  I den forbindelse er jeg på jagt efter den rigtige olie. Længere oppe i tråden kunne jeg læse at hørfrøolie ikke er hensigtsmæssigt. Jeg er dog ikke så meget for fiskeolie som du selv bruger - ikke fordi jeg er kræsen - men mere pga fiskebøvse i løbet af dagen.
  Er der en anden god olie du kender? Når jeg søger rundt på nettet og spørger vennerne, hører jeg næsten kun hørfrøolie eller Udo's choice (som jo har hørfrøolie som hovedingrediens), så jeg er meget i tvivl! :-S

  Glæder mig ellers til nye indlæg :)

  SvarSlet
 10. Hej igen

  Fandt lige torskelevertranen som du omtalte, på Alun.
  Ud fra kommentarerne kan jeg læse, at den slet ikke smager af fisk eller har bismag - er det også din opfattelse?
  Linker lige, så vi er enige om det er den rigtige :)

  http://www.alun.dk/shop/nordic-naturals-torskelevertran.html

  SvarSlet
 11. Det er den rigtige olie, som Alun har. Han har den smagsneutrale variant, der stadig har lidt af fisken i sig, om jeg så må sige. Hvis du shopper lidt rundt, kan du finde Nordic Naturals-varianter med citrussmag, og de er endnu bedre. Vi bruger dem begge i flæng og har ingen problemer med fiskeopstød. Det havde jeg dog, dengang jeg prøvede kapsler med fiskeolie.

  Kig i min blogliste til højre og læs Henriettes indlæg "Hør er godt". Her får du lidt mere info om fordele og ulemper ved hørolie.

  SvarSlet
 12. Tak for dit hurtige svar.

  Det lyder dejligt, at du heller ikke oplever bismag, og jeg har faktisk fundet levertranen med citrussmag et andet sted. Så nu skal den afprøves en måneds tid, og forhåbentlig kommer jeg til at mærke en forskel. Jeg går nemlig og bøvler med et par gener, som jeg tror kan stamme fra mangelende n-3. Men nu må vi se :)

  Meget signende indlæg om hør, som gjorde mig en del klogere - godt vi har jer to :)

  Anyway, tak for svarene - og forhåbentligt på snarligt gensyn her på bloggen!

  Mvh
  Jeppe

  SvarSlet