Det er svært med sukker, ikke? De gode nyheder er, at når man er på stenalderkost og har lagt mel, gryn og andet fuglefoder såvel som vegetabilske skodolier på hylden, så vinkes samtidig farvel til en hel masse muligheder for indtagelse af hvidt sukker: Almindelige kager, morgenmadsprodukter, kiks, nutellamadder, wienerbrød, smarties (jo, de indeholder hvedemel), romkugler, snøfler, lakridser, chokofanter, franner med syltetøj ... fyld selv mere på listen.
Problemet med ovenstående møg er jo, at det smager så godt. Og derfor bugner paleo-sites med opskrifter på erstatninger for disse såkaldte 'comfort foods', hvor man bruger nøddemel, smør/kokosolie og fx honning eller uraffineret økologisk rørsukker som sunde stand-ins for den sataniske treenighed (Hvedemel, Margarine & Sukker).
Risikoen med disse trøstespiser er dog, at det kan føre (tilbage) til uhensigtsmæssige spisevaner. Som Robb Wolf siger om dem, "it's a treat', altså noget man spiser ved en sjælden lejlighed. Disse sjældne lejligheder kan dog for nogen gå hen og blive lige så sjældne som eftermiddage, hvor klokken på et tidspunkt bliver tre.
Hvis du ofte har i tankerne helt at smide sukker, men konstant falder i gryden, så kan nedenstående artikel fra Huffington Post måske være til inspiration. Forfatteren Rick Foster, der ellers elskede desserter (hvem gør ikke det?) og ikke havde nogle synderlige helbredsproblemer bortset fra 10-15 kilos overvægt, tog sig et år uden sukker, hvilket gav ham en helt ny indsigt samt forbedringer på et væld af helbredsparametre:
My Year Off Sugar
Denne artikel af Archevore-bloggeren Kurt Harris kan også anbefales. Den behandler samme emne på sitet Psychology Today:
Smoking Candy Cigarettes
God læsning.
PS Lad os bare kaste os ud i sukkerhelvedet sammen. Hvad er dine yndlings-paleotreats?
Tournedos med svampe og syltede rødløg
1 dag siden
Chokolademousse! Næsten helt paleo. Ingredienserne er piskefløde, mørk chokolade, æggeblomme og en sjat stærk kaffe - slut.
SvarSletDer er lidt sukker i chokoladen, men det er ikke meget, hvis man bruger en 86 % chokolade.
Ja det er både godt og skidt med al den comfortfood, det holder den søde tand vedlige og den følelsesmæssige afhængighed af mad, men trods alt sundere end den ægte vare.
SvarSletJeg elsker flødeskum bl.a. med kolde hindbær og lidt sødemiddel.
Inger
Der er nok ingen tvivl om, at der er en grund til, at vi har vores søde tand. Det er fordrende for overlevelsen, at man guffer løs, når chancen er der: honning, moden frugt/bær, sirup etc.
SvarSletChokomoussen skal prøves. Elsker alt chokoladeagtigt. Jeg ved, at ham kokken fra den nye Pæleo er ved at udvikle en paleo-chokomousse. Den er måske snart på hylden inde på restauranten, hvem ved?
Jeg kan godt lide øko-kokosmælk hældt ud over frugtbidder, gerne med lidt Sukrin/sirup og kanel.
Jeg har faktisk aldrig haft en sød tand, så jeg er lidt ligeglad. Men jeg spiser nu stadig en kugle is, hvis det passer mig.
SvarSletPasta, derimod, kunne jeg godt savne, men det spiser jeg også en sjælden gang, hvis jeg har lyst.
For 10.000 år siden var slik = frugt især bær man havde plukket mens myggene stak og honning som man havde kæmpet med bierne om ;)
SvarSletså jeg morer mig altid en del over paleo treats med chokolade og piskefløde :)
No offence- jeg elsker at lave sundere søde sager og spiser også lidt alm muscovadosukker eller kage en gang i mellem- men jeg kalder dem ikke paleo ;)
KH arkæologen....
Så kalder vi dem LCHF treats ;-)
SvarSletInger
Jeg laver selv chokolade - her i en udgave med hjemmelavet marcipan i:
SvarSlethttp://tatjanasmad.blogspot.com/2012/04/marcipanhjerter.html
Der er masser af opskrifter på treats, men jeg er enig i, at de jo ikke skal erstatte den daglige fornuftige kost, men snarere være et "fødselsdagsindslag".
I øvrigt dejlig blog, du har.
Hilsen Tatjana
Hi! (I posted my comment to the wrong post earlier, so here it is on the right one)
SvarSletI'm very excited to have just found this blog. I guess it does pay to be able to say some things in Danish (I'm American, living in Copenhagen, without sugar, vegetable oils, and grains). :)
I've been obsessed with a new snack lately that I just posted about on my blog: http://vegetarianrehab.wordpress.com/2012/04/29/raw-chocolate-chip-cookie-dough-bites/
Unrelated, I have read about an organic farmer that sells raw milk at the Frederiksberg Rådhuspladsen Organic Market on Saturdays. I hope to go check it out this weekend, but from what I've found on the internet, they sell raw butter, milk, and cheese, all from grassfed cows.
Hi vegetarianrehab. I have tried to comment on you blog, but there seem to be some problem. Maybe my comment is awaiting your approval or something.
SvarSletI posted the following:
Hi Vegetarianrehab, I hereby return your kind visit to my blog. It is quite an adventure you are on here. Great posts with a lot of humour. Especially this post above made me laugh. I share you ambivalent feelings about the Danish cakes. Their ubiquity challenges this WOE tremendously as they are almost always yummy, mouthwatering and hard to say no to. I do manage do so though most times, but like you I sometime dive right in--and suffer the consequences.
I will follow your blog from now on for sure. It will be interesting to follow your take on how the Danes will respond to the increasingly obvious truth that intake of grains, sugars and most vegetable oils must be scaled way down if one wants to keep one's health. My prediction is that the Danes will hold on to their cakes and their 'hygge'. They cannot believe that it is all that bad and 'you have to eat a varied diet anyway' as many people say.
Au revoir!