tirsdag den 29. maj 2012

Hemmelige vitaminer i smør: Sammensværgelse?


En tur til Sverige betyder uvægerligt et rigeligt indkøb af smør - i hvert fald for Kostbloggeren. Prisniveauet hinsidan er generelt lavere, og så er svenskerne lykkeligt fritaget fra Den Rablende Gale og Helt Uunderbyggede Fedtskat, som Troels Lund Poulsen så 'elegant' argumenterede for i fjor og hvis galskab den nuværende regering kun er glade for at videreføre. Der er faktisk op til 40 procent at spare, så man er nærmest idiot, hvis man ikke fylder køletasken op med kræset.

Om det er et resultat af LCHF-bølgen eller ej, så lader standardstørrelsen på en svensk smørpakke til at være på fornuftige 500 gram (hertillands sælges smør nu i sørgelige 200 grams pakker, så produktet kan bevare prisen trods fedtskatten, tsk tsk tsk).

Herudover springer nogle detaljer i øjnene, når man kigger på næringsdeklarationen (se billedet ovenfor og klik evt. for større opløsning). Under den almindelige opremsning af energi og makronæringsstoffer får man nemlig den glimrende oplysning, at smørret indeholder 75 % af dit daglige behov for A-vitamin samt 14 % af behovet for D-vitamin pr. 100 gram gyldent guf.

Disse vitale oplysninger om vitaminindholdet er 100 % fraværende på danske smørpakker. Vitaminerne i smør er med andre ord hemmelige i Danmark, og det kunne være sjovt at vide, hvorfor vi forholdes denne information.

Kostbloggeren har allerede henvendt sig til Arla for at få svar, men opfordrer endvidere sine læsere til også at gøre et forsøg.

Undrer du dig også over den manglende vitamin-deklaration, så henvend dig til Arla via denne side: KONTAKT. Alternativ kan du bombardere deres facebookside med spørgsmål.

8 kommentarer:

 1. Elsker dine konspirationsteoretiske tanker og glæder mig til at høre svaret fra Arla... :)

  For når nu Becel brandes som den gode kilde til omega 3, har vi da brug for et massivt reklamefremstød for den gode smør!

  SvarSlet
 2. :-)

  Ja, det bliver sjovt at se, om de reagerer. Jeg tror også, jeg vil henvende mig til Naturmælk, som jeg har god fidus til. Og Osted Mejeri.

  Apropos det nye mirakelvitamin, så er der også godt med K2 i græssmør.

  SvarSlet
 3. Det er jo ikke kun smør der er et problem ;)
  Der mangler også kilder til vitaminer på piskefløde ...

  og ja så elsker jeg når der står i divs kilder at man får D vitamin fra mælkeprodukter- da ikke skummetmælk som er det anbefalede hvide vædske....

  SvarSlet
 4. Har faktisk tænkt på det samme i noget tid. Jeg har også skrevet til Arla, men har dog endnu ikke fået noget svar.

  SvarSlet
 5. Jeg har også skrevet til Arla et par gange, men de svarer aldrig tilbage.

  Noget helt andet... er der nogen der ved hvor man kan købe smør fra græsspisende køer? Jeg var egentlig på udkig efter Kerrygold, men det er åbenbart helt umuligt at skaffe.

  Jeg skal ha noget rigtigt smør og ikke det bras til blandingsprodukt.
  Smørret skal i kaffen og blendes.. smager skønt :)

  SvarSlet
 6. Økologisk smør er i princippet fra græssende køer, i hvert fald i sommerhalvåret. Naturmælk laver en usaltet version, der fx fås i SuperBest.

  Ellers er discountmærket Green Lea fra græssende køer. Det er fra New Zealand, hvor køerne går ude hele året. Det findes dog ikke usaltet, hvilket jo gør det uegnet til kaffebrug.

  Er du bulletproof?

  SvarSlet
 7. Jeg skrev i øvrigt om Green Lea for et par år siden: http://kostbloggeren.blogspot.dk/2010/04/supersmr-double-creme-og-vegansk.html

  SvarSlet
 8. Hej,

  Årsagen kan også være er at det er tilsat smørret efterfølgende.

  Det er dog ikke tilladt i Danmark at tilsætte A-vitamin, da det vurederes at befolkningen allerede indtager nok.
  Se http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/Ernaering/Berigelse/Sider/Produkter%20tilsat%20vitaminer%20og%20mineraler.aspx

  Venlig hilsen
  Poul

  SvarSlet