mandag den 24. juni 2013

De spiste masser af korn og græs i Stenalderen - det er bevist!

Aviser og nyhedssites såsom Videnskab.dk flyder i disse dage over med artikler, der række tunge ad konceptet Stenalderkost, som den fx udmønter sig i menuen her på siden: Fisk, kød, æg, frugt, grønt, nødder, frø og rodfrugter. Videnskabelige undersøgelser har nemlig vist, at vores forfædre (fra ca. 3,5-1.5 millioner år siden) viste tegn på massivt indtag af græs og korn - teknisk er det vist vha. carbon-isotop-analyser af tænder og knogler.

Der er bare en lille hage ved undersøgelserne, der er offentliggjort i det amerikanske tidskrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences). Forfatterne understreger igen og igen, at vi IKKE kan vide, om tegnene på græs og korn stammer fra, at stenalderfolket SELV spiste sagerne, eller om de spiste DYR, der havde indtaget græs.

Denne detalje har de mange trigger-happy videnskabsjournalister IKKE fået med i deres, æh-bæh-bussemand-stenalderkost-er-rent-til-grin-artikler. De har sikkert haft for travlt med at hælde franskbrød indenbords, mens de lader deres små pastafingre hånedanse over tastaturet. En af dem foreslår faktisk, at vi burde spise det græs, som gror i vores haver, i stedet for at sende det til kompostering (!) i Grass, It's What's for Dinner på det ellers udmærkede NPR.

Som professor Loren Cordain nævner i sit modsvar på pressens modtagelse af de videnskabelige artikler, så falder fundene af græs-carbon i stenaldermandens tænder TÆT sammen med fundene af redskaber, som kan bruges i partering af dyr. På den måde passer det hele rigtig godt sammen i vores optik:

Vi kravlede ned fra træerne og ud på sletterne, lavede os nogle slagterøkser og gik i gang med at nedlægge og spise antilopper og andre græssende hov- og klovdyr.

Og tak for det.

Dermed fik vi nemlig adgang til gode, store fedtkilder - marv og hjerne - så vores EGEN hjerne kunne udvikle sig yderligere, som gode gamle Bent Jørgensen - tidl. og LEGENDARISK direktør i Zoologisk Have -  fortæller i sin bog: Dyret i dit spejl, som blev behandlet her på siden i den kontroversielle:

Veganere kan lægge hjernen i garderoben.

Læs hele Cordains modsvar HER:

Og Robb Wolfs indlæg i sagen HER:

Og spis dig så en god Paleo-frokost - uden brød til.


7 kommentarer:

 1. Ha ha! Hold nu kæft, nogle mængder græs, der skulle ædes, hvis stenaldermanden skulle sikre sig sine min. 55 E% kulhydrat. Vi taler jo hele marker! Dagligt! LOL

  SvarSlet
 2. Ja, man ser det for sig: flokke af hominider nede på alle fire græssende løs i alle døgnets lyse timer. Hvad skulle vi overhovedet bruge hjernen til?

  SvarSlet
 3. Gud hvor latterligt! Vi kan jo ikke engang fordøje græs. Jeg tror menneskene ville uddø på under tre døgn, hvis de skulle leve hovedsageligt af græs.

  SvarSlet
 4. Tak fordi du lige smed sådan et relevant indlæg ind :)

  SvarSlet
 5. Selvom de muligvis spiste en smule græs & korn, kan nutidens indtag af det efterhånden syntetiske hvede slet ikke forsvares. Pfft..
  Men selvfølgelig forsvarer folk, hvad de craver mest. -Gjorde jeg også da jeg stadig røg - ork, alle de "gode" argumenter jeg havde for at ryge ;)
  /Sheila

  SvarSlet
 6. Budzinski, jeg tror desværre du er blandt en lille håndfuld mennesker i DK som rent faktisk siger tingene som de er, applaus for det! Bare ærgerligt at dem som optræder i mainstreamen ikke gør det samme.

  1) Spise græs? Vi har slet ikke mave enzymerne til at nedbryde græs, men velbekomme.

  2) Det faktum at forskningen ikke kan konkludere om vi spiste græs eller spiste dyrene der spiste græs, gør undersøgelsen 100% irrelevant. Om noget ville undersøgelsen for logiske tænkende individer, nærmere indikere at vi netop spiste dyr for 1 mio+ år siden, men hvem sagde også at vi skulle tænke.

  3) Var der nogen der så dette latterlige klip fra Aftenshowet d. 18 Juli?
  "Råd til en Sundere Ferie"
  http://www.dr.dk/tv/se/aftenshowet/aftenshowet-286#!/34:54

  Jeg blev så gal da jeg så det her at jeg begyndte at dirre. "væk med smørret og du kan tabe op til 6 kg, ind med fuldkornsbrød, minimælk og æblerne så mindskes hjertesygdomme med ca. 5-7%", det var hvad den kære repræsentant fra Hjerteforeningen kunne diske op med af guldkorn :-o

  Jeg har det lidt med den slags mennesker, som stand-up komikere havde det med George Bush, de giver mig så meget materiale at arbejde med at jeg kunne skrive hele bøger der gik ud på at nedsable og flå deres latterlige påstande fra hinanden.

  Jeg burde egentlig takke dem :-)

  Jeg elsker din blog, keep it up Budzinski!

  SvarSlet
 7. "Hvad skulle vi overhovedet bruge hjernen til?"
  At indse at vi skal spise græs, blade, kviste og alt muligt andet lækkert. Tilsyneladende.

  SvarSlet