fredag den 23. maj 2008

Logisk at sætte flaskestørrelsen op

Politiken skriver i dag om det onde Royal Unibrew, der vil til at sælge 0,6-liters flasker i stedet for 0,5-liters flasker sodavand. Det betyder altså, at de danske Pepsi- og Faxe Kondi-entusiaster kan læske sig med 20 procent mere sukkervand her i sommervarmen og det for den samme pris.

Herligt i og for sig, men det er, mener en ernæringsekpert, den forkerte vej at gå for en "ansvarlig virksomhed".

Hm, selv om denne blogger er ganske på det rene med det store problem med sukker, når det kommer til udviklingen af næsten alle former for livsstilssygdomme - det være sig fedme, sukkersyge, hjerteproblemer og så videre - så er det noget pjat at pege fingre af producenterne, blot fordi de prøver at rage en større markedsandel til sig.

Og ret beset er det da meget logisk med indførelsen af dåsen på 33 centiliter, at den næste størrelse er 27 og ikke kun 17 centiliter større.

Skal man lovgive mod sukker? Næ. Ens sukkerforbrug er ens eget ansvar, og børns sukkerforbrug er forældrenes ansvar. Vejen frem er altså oplysning - og her har det offentlige (læs: Arne Astrup og dette forsøg på et humoristisk blogindlæg om manden) svigtet gevaldigt - og ikke at hænge en ærlig dansk producent ud for at være uetisk, når de blot agerer logisk på et hårdt marked. Det er nemlig at nulstille det personlige ansvar.

8 kommentarer:

 1. Er du idiot?

  Selvføgelig har producenterne da et ansvar - de kunne jo bare sætte prisen ned med 20 %.

  Og i øvrigt - jo det er da superlogisk at der er 17 centiliter op til den næste størrelse. Det kan komme som en overraskelse for nogle, men de seneste 101 år har vi i Danmark brugt meter-systemet, og her måler man ud fra meter, liter og lignende. Derfor er det ultimativt logisk at man laver en tredjedel af en liter og en halv liter.

  SvarSlet
 2. Kære Anders - Du har et ansvar. Politikerne har måske et ansvar alt efter hvilket samfund, vi ønsker.

  Men producenterne må da tilbyde flasker med 14 liter eller 2 centiliter, ja, hvilken som helst volumen efter forgodtbefindende. De tvinger jo ikke nogen til at drikke deres stads.

  Og til dit prisnedsætningsforslag. Er du idiot? Lavere pris sætter forbruget op - det ved enhver, der har taget det første år på Handelsskolen.

  SvarSlet
 3. Jeg må indrømme, at jeg heller ikke kan se den store logik i at sætte flaskestørrelsen op. Jeg ville faktisk hellere ha, at man kunne få mindre portioner, for jeg synes 33cl er for meget (ja.. bare kald mig en tøs, men jeg har faktisk ikke lyst til at drikke meget mere end 250cl ad gangen, så de små dåser man får på f.eks. fly ville passe mig bedre).

  SvarSlet
 4. Alexander Grandt23. maj 2008 kl. 13.05

  Jeg er ved at være godt træt af diverse ernæringseksperter der skal fortælle mig hvordan jeg skal opføre mig og hvad jeg skal spise.

  Sagen er den, at det er fuldstændig op til mig selv. I udlandet har man haft diverse forskellige størrelser læskedrikke i lang tid. Bl.a. ved vi alle hvor rart det er at købe en liter pepsi på tankstationen når man er på vej ned gennem tyskland, istedet for at skulle sidde med en halv.

  Men under alle omstændigheder er det fuldstændigt op til mig selv hvad jeg vil købe.

  Baggrunden for UNIBrews beslutning er jo øget markedsandel, og man kunne forestille sig at pepsi halter bagefter CocaCola på det danske marked. Samtidig ved vi jo alle at folk gerne vil drikke mere for de samme penge.

  I øvrigt vil jeg opfordre alle til at drikke Light-produkter. Det er en del mindre usundt og smager mindst lige så godt. Her er Pepsi Max og Coca Cola Zero de absolut bedste.

  SvarSlet
 5. Du er jo helt tosset

  Jeg har aldrig gået på handelsskolen, men enhver idiot kan sige sig selv at man ikke køber en ekstra sodavand på en halv liter hvis prisen sænkes 3 kroner. Og man køber heller ikke 6 af dem istedet for fem over et længere forløb.

  Du skriver tidligere:

  "Og ret beset er det da meget logisk med indførelsen af dåsen på 33 centiliter, at den næste størrelse er 27 og ikke kun 17 centiliter større. "

  nej, det er netop ikke logisk, som du prøver at argumentere for. Selvfølgelig er det 100 % logisk at man har nogle enheder som forholder sig til en grundlæggende enhed, literen, og ikke til hinanden. Og i øvrigt - hvordan kan du dømme at det er logisk at der skal være næsten-dobbelt-så-meget som i en dåse?
  Men OK, her på din egen blog har du jo lov at tale solen sort - men så kræver jeg også at du, når du omtaler afstande, ikke nævner kilomter, men derimod opgør det i den længde, der er fra din lænestol og ud til postkassen og tilbage.

  SvarSlet
 6. ad Anders,

  At du ikke tror, folk vælger flere i længden, når de er billigere, må stå for din egen regning. Der tror jeg, diverse økonomer gerne vil bringe en anke eller to til torvs. Men manner, du har jo humor! "Opgive afstande i enheder svarende til afstanden mellem min lænestol og postkassen". Det er altså sjovt, tak for det.

  Er du i øvrigt gammel nok til at huske coca-colaen på 35 cl med metalskruelåg? Det var sager!

  SvarSlet
 7. Hvor om alting er...
  Hvad med at vi en gang for alle får gjort op med den "barnepige-mentalitet" der efterhånden gennemsyrer det danske samfund. Tag dog for pokker ansvar for dit eget liv og vælg fra hvis ikke du ønsker at være med.
  Hvis ikke du ønsker 60 cl men kun 50, så køb 50. Hvorfor skal vi være dommere over hvad der er godt for andre. Det er sgu deres eget problem. Du kan alligevel ikke redde hele verdenen. Om et barn bliver fed pga af at drikke sodavand er altså forældrenes ansvar. Men idag lægger alle ansvaret fra sig og siger: "det er samfundets skyld...".
  Og vi kan ligeså godt se det i øjnene. Kapitalen styrer. For Coca-cola er jo selv klar til at lave 60 cl om nødvendigt. De forsøger blot at lægge hindringer i vejen for at unibrew får succes. Det er dobbeltmoral så det basker...

  SvarSlet
 8. Ja, det husker jeg og det var sjovt, men det bedste var, hvis man spørger tandlægen, var det nu bedre med halvliters cola flasker med skruelåg der ikke holdt brusen - så blev de drukket hurtigt og tænderne undgik syrebad.

  SvarSlet