onsdag den 30. juli 2008

Skelsættende kostdebatbog i en nøddeskal

Udgivelsen af Gary Taubes' Good Calories, Bad Calories i oktober sidste år var - i lande med mere diskussionslyst og færre skyklapper end Danmark - som et brag fra en nedfalden meteorsten, der har sendt tsunamier ind over officielle kostråd om at spise mange kulhydrater og spare på fedtet især det mættede. Som den prisbelønnede videnskabsjournalist når frem til, har kostrådene nemlig en tvivlsom videnskabelig baggrund og burde faktisk vendes på hovedet.

Her på bloggen anbefaler vi bogen på det kraftigste, men til dem, der altid springer frem til den sidste side i bogen, bringer vi her en oversættelse af forfatterens 10 'uundgåelige konklusioner':

1 – Kostens indhold af fedt, mættet eller ej, spiller ingen rolle for fedme, hjertesygdomme eller nogen anden kronisk livsstilssygdom.

2 – Problemet er kulhydraterne og deres påvirkning af insulin-udskillelsen og dermed den hormonale regulering af homøostasen, opretholdelsen af det indre miljø i organismen. Jo lettere fordøjelige og raffinerede kulhydraterne er, jo større er påvirkningen af vores helbred, vægt og velvære.

3 – Sukkerstoffer – specielt hvidt sukker og isoglukose (high-fructose corn syrup) – er i særdeleshed skadelige, sandsynligvis fordi sammensætningen af fruktose og glukose hæver insulin-niveauet og overbebyrder leveren med kulhydrater på samme tid.

4 – Gennem deres direkte påvirkning af insulin og blodsukker er raffinerede kulhydrater, stivelse og sukkerstoffer den kostmæssige årsag til hjerte/kar-sygdomme og sukkersyge. De er også den mest sandsynlige årsag til kræft, Alzheimers og de andre kroniske livsstilssygdomme.

5 – Fedme er en lidelse, der forårsages af for stor fedtaflejring og ikke af overspisning eller stillesiddende adfærd.

6 – At vi spiser for mange kalorier gør os ikke federe, lige som det heller ikke får et barn til at vokse sig højere. Og når vi forbruger mere energi, end vi indtager, fører det ikke til vægttab, men derimod til sultfølelse.

7 – Vægtøgning og fedme forårsages af en uligevægt i den hormonale regulering af fedtvæv og fedtstofskifte. Fedtsyntese og fedtaflejringen overstiger fedtmobiliseringen fra fedtvævet [ ... ] Vi bliver slankere, når den hormonelle regulering af fedtvævet vender rundt på denne balance.

8 – Insulin er den primære regulator af fedtaflejring. Når insulin-niveauet er forhøjet – enten kronisk eller efter et måltid – aflejres fedt i vores fedtvæv. Når insulin-niveauet falder, frigives kropsfedtet og bruges som brændstof.

9 – Ved at stimulere insulin-udskillelsen gør kulhydrater os fede og er i sidste ende årsag til fedme. Jo færre kulhydrater vi indtager, jo slankere vil vi være.

10 – Ved at drive fedtaflejringen gør kulhydrater os mere sultne og formindsker den mængde energi, vi bruger til stofskiftet og til fysisk aktivitet.

Konklusionerne finder du i bogens efterskrift, som det faktisk anbefales at læse først. Her præsenterer Taubes nemlig på letforståelig vis sine ideer. Uddybelsen kommer så i bogen i øvrigt. Taubes slutter af med at bede den etablerede ernæringsforskning (som han ikke har meget tilovers for) om i det mindste at undersøge, om en diæt med et højt indhold af mættet fedt og lavt indhold af kulhydrat giver vægttab og forbedret helbred. Et svar på dette fik han her i sidste uge med offentliggørelsen af en stor 2-årig israelsk undersøgelse, som du kan læse mere om her, her og her.

7 kommentarer:

 1. i'm also into those things. care to give some advice?

  SvarSlet
 2. GRATIS MAD TIL FOLKET
  ( Slug en Kamel ! )


  Efter at have beskæftiget mig med mad i omkring 25 år , er der natuligvis en del trends og strømninger i den politiske korrekte del af skalaen , der virker sådan lidt underholdende.
  Alt skal som bekendt helst bevises - og de fleste "trends" som bevises , kan oftest modbevises.
  Det er som regel et spørgsmål om , hvem der undersøger og hvilket resutat der ledes efter.
  Et rigtigt godt kost-råd er : spis varieret og helst ikke væsentligt flere kalorier end du forbrænder , for så bliver du FED !
  Logik for burhøns siger du , men ikke desto mindre er fedme-epedimier Verden over , den altoverskyggende virkelighed for millioner af mennesker.
  Desværre er der ikke nok stemmer i Sult og Hungersnød , med det resultat at atter andre millioner mennesker Verden over , er underernærede , svage og syge.
  Den relativt nye fødevarekrise , tvinger befolkninger i Afrika til at "bage" lerkager” , som de tørrer i solen. Derved får de vigtige mineraler fra Jorden. - Godt fundet på , men alligevel - Far out !
  Det er absurd , at Verdens stormagter anno 2008 ikke ser og får løst de globale fødevareproblemer.
  I december 2007 var jeg til et seminar i Kbh. , der handlede om skolemads ordninger i DK. Nogle af de største danske fødevare virksomheder deltog.
  Jeg har lavet en serie pølser , Bies Wieners , som er mere fedtfattige og smagfulde end normen. Det er mit ønske , at kunne tilbyde dem til skolebørn over hele Verden. Jeg synes vi skal tilbyde kommende generationer noget ordentligt , let tilgængeligt mad - og det må for Guds skyld ikke være for dyrt eller på andre måder selvhøjtidligt. Der må gerne være et glimt i øjet !
  Kombineret med et højt bundniveau , naturligvis.
  Men mit fromme ønske har lange udsigter !
  De store producenter mener ikke det er økonomisk forsvarligt at lave pølser uden tilsætningsstoffer , vand , mel og rigelige mængder fedt. - Det er muligt de har ret , men mon ikke det vil ændre sig indenfor en overskuelig fremtid ?
  Et af tidens helt store trends indenfor mad er "bæredygtighed". Altså hvor meget energi har vi brugt på at producere og ikke mindst transportere varen. - Det fandt jeg hurtigt ud af , på det omtalte seminar. Der blev vist optagelser og interviews med børn fra børnehaveklasser og skoler. Det handlede naturligvis om skolemad , og om hvad de unge mennesker ønskede / forventede af maden. Det var interessant at se og høre , hvor mange der i en helt ung alder var bevidste om økologi og "grøn" mad i det hele taget. Jeg oplevede det som en slags "mantra" , tangerende en tidlig massepsykose. Det havde naturligvis også en del at gøre med præsentationen , men underholdende var det. Budskabet var HELT klart : Bæredygtighed !
  Da jeg senere på seminaret glad fortalte om èn af mine pølser med lam , kogte jasminris , citrongræs , mynte , palmesukker osv. - blev jeg promte præsenteret for de "ondeste" øjne , med tilhørende reprimande : Er det nu også forsvarligt - palmesukker ???
  Først forstod jeg slet ikke problemet , i og med at sukkeret er brugt som salt og peber , - altså smagsforstærker i meget små mængder. Men vi var såmænd tilbage til bæredygtigheden , - hvor var det lige det der palmesukker kom fra ? Og var det nu nødvendigt !!
  Nej , gu var det da ej nødvendigt - men jeg synes det er totalt sejt , funky business - og helt fremme i skoene , - altså i en pølse. For ikke så mange år siden var pølser lavet af affaldsprodukter , bindemidler og farvestof. Men tænk lige over det ! Det er jo alletiders mulighed for at bygge bro mellem fastfood og convienience food. Dvs. hurtigt , lækkert , let tilgængeligt , relativt billigt - og meget meget sunderere end tidligere tiders fastfood standarder.
  Det skræmmende ved den helt hysteriske bæredygtigheds teori er , hvor er det lige vores biler , tøj , computere , tv og fjernsyn kommer fra , osv. osv. ?? Skal vi alle sammen undlade at tage på ferie til udlandet ? Skal vi tilbage til hestevognen og kolde afvaskninger ??
  Næbbe !!
  Tro mig , hvis oliepriser og fødevare priser fortsat stiger eksplosivt de kommende år , er der en ny dagsorden på programmet. Jeg vil tro det bliver noget i retning af , :hvad har vi råd til , hvad kan vi skaffe - hvordan kan vi mætte flest mulige mennesker , - og her tænker jeg naturligvis ikke blot på Danmark og danskere , scandinaver og europæere. Men hvordan skaffer vi mad nok til de forventede 9 Mia. mennesker globalt set , år 2050 ??
  Det er her GRATIS MAD TIL FOLKET kommer ind i billedet. - Inspireret af Google , der stiller deres knowhow og services til rådighed for masserne , er jeg sikker på , at der kommer nye konstellationer på kryds og tværs af lande og generationer , bestyrelser , fonde - you name it. F.eks kan jeg se for mig , at Shell og Exxon vil have tjent så mange penge på at sælge de sidste dråber olie til overpriser, og at den globale opvarmning er nået uhørte dimensioner , så der skal rettes lidt op på rennomeet.
  Corporate Social Responsibility , vil have nået HELT nye højder - og der vil være lødig føde , fastfood , convienience osv. til alle mennesker i alle lande !! Fordi det giver mening , fordi der er brug for NOGEN der tager et ansvar - Nogen der IKKE venter på deres pension , eller at Solen falder ned !
  SÅDAN , - skulle vi virkeligt så langt ud ? - Ja , åbenbart !
  Spørgsmålet er , Kan vi foregribe begivenhedernes gang ?
  Hvis vi tør , så kan vi - men der er nok ikke penge i lortet lige foreløbig , så vi må se om der er andre , der får en åbenbaring.
  Jeg vil tro vi kommer til at rykke lidt ved vores fine fornemmelser og bange anelser for : stråforkortelse , manipoleret ...., genmodificeret - soya , mel , kød , fisk osv.
  SPÆNDENDE - hvad skal det ikke ende med ? MAD TIL ALLE , eller bærdygtig "GRØN" mad til dem der råd ??
  Mon ikke den der med "Forandringsparathed" bliver virkelig god at kunne , - men kan man forberede sig ?
  Jeg må se at få fundet en passende producent til Bies Wieners. De unge skal altså ha' noget ordentligt at gnaske på.
  SUPER , TIGER , DOLLY og JUNIOR , here we come. - MAD TIL FOLKET ! Nu med meget mere Mærsk , Exxon og Shell

  Karsten Bie Jensen
  Juni 2008

  SvarSlet
 3. Al respekt for dit ønske om at give børn bedre pølser. Men at du vil erstatte fedtet med kogte afskallede ris - altså lynhurtige kulhydrater - falder ikke i god jord her på bloggen. Det er ikke fedtet, der er problemet. Det er melet i pølsen plus det underlødige brød, hvorned man ofte tvinger selv helt uskyldige pølser.

  SvarSlet
 4. I want not agree on it. I over polite post. Particularly the designation attracted me to be familiar with the whole story.

  SvarSlet
 5. Genial brief and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thanks you as your information.

  SvarSlet
 6. If you suffer from hair loss, hair implants may be one way to help you.
  [url=http://www.hair-restoration-surgery.com/]transplants hair[/url]

  SvarSlet