tirsdag den 12. oktober 2010

Kartofler: Ven eller fjende (nu også lilla)

En ny lilla kartoffel med 10 gange så mange antioxidanter end den hvide af slagsen er på markedet i Storbritannien og måske på vej til Danmark. Men hvad er det nu med disse knolde og rodfrugter? Er de sunde? Giftige? Eller feder de? Kostbloggeren giver dig her en status fra kartoffelmarken.

Indstillingen til kartofler og andre rodfrugter er så småt ved at ændre sig her i Paleoland. Den del af bevægelsen, der kommer fra et lowcarb-perspektiv, har set skævt til de små knolde pga. det store stivelsesindhold, og dogmatiske stenalderkost-spisere peger på, at man først rigtig begyndte at spise knolde inden for den tidsramme, vi kalder Landbrugsrevolutionen. De ses altså som såkaldte neolitiske fødevarer og ting, som man helst bør undgå.

Kigger man på de berømte kitavanere, som svenske Staffan Lindeberg har nærstuderet bl.a. HER, ser man dog, at dette oprindelige folk havde en god del rodfrugter i deres diæt uden at blive syge af den grund.

Stephen Guyenet fra den eminente WholeHealthSource har for nyligt skrevet tre strålende artikler om kartofler. Dem linker jeg til herunder. Her udpeger han fx varianten Snowden som værende fyldt med glykoalkaloider, som er giftigt i store mængder.

Potatoes and Human Health, Part I
Potatoes and Human Health, Part II
Potatoes and Human Health, Part III

Kostbloggeren, der jo som bekendt er ankommet til Paleoland fra netop et lowcarb-perspektiv, har før været ude med riven over for kartofler som fx i COOP: Kartoflen er harmløs. I dag sætter kostbloggeren en del søde kartofler på menuen og også de hvide af slagsen, sidstnævnte allerhelst dybstegt i oksetalg eller dækket af smør. Og ser også frem til at sætte tænderne i den nye Purple Majesty, når og hvis den kommer til Danmark.

Det er Berlingskes Fri.dk, der i dag beretter om den nye Purple Majesty. Her er et link til den oprindelige artikel hos BBC: 'Healthy' purple potato goes on sale in UK supermarkets. Der er også en god lille video fra ham landmanden, der har lavet de første lilla knolde.

5 kommentarer:

  1. Jeg spiser gerne små mængder kartofler og andre rodfrugter og efteråret vinteren- ser det ikke så problematisk når man ellers er mel og sukkerfri- min vægt og blodsukker virker rimeligt stabilt.

    Mht blå grøntsager - så synes jeg de er svære at få spist; jeg dyrkede en gang en blå kartoffel der hed blå congo- smagte fin og lavede smukt blå kartoffelmos;) men det var mere sjovt .

    Da der var nyheden med pasta studenterne - sammenlignede min datter og jeg for sjov skyld 100 gram pasta med 4 mellemkartofler ( 160 gram) og der kommer Kartoflen ud som vinderen klart.
    Langt mindre kulhydrat bare 29 gram mod pastaens 75 gram og så indeholder kartoflen også vitamin C - mens pastaen er ret tom.

    SvarSlet
  2. Mere forsvar for kartoflen, den smager jo af noget i modsætning til pasta og ris.
    Jeg synes også at det er synd at udelukke rodfrugterne, de giver en masse variation i madlavningen.

    Inger

    SvarSlet
  3. Præcis, rodfrugter har selvfølgelig en plads. Min absolutte favorit er søde kartofler skrællet og skåret i pomfrit-stave og så bag i ovnen godt fedtet ind i kokosolie.

    SvarSlet
  4. Hejsa.

    Super blog!

    Til trods for at have interesseret mig for sund kost i 20 år, er det først lige gået op for mig, hvordan tingene i virkeligheden hænger sammen. Og hånden på hjertet, så er jeg dybt chokeret! Det er simpelthen vanvittigt, så massiv misinformation vi er udsat for!

    Det er fedt, at der også findes en hjemmeside på dansk om emnet! SÅ her kommer jeg klart til at slå mine folder;0)

    Anyway, "black rice" skulle være den nye superfood med en tårnhøj ORAC! Hvad er din vurdering? Så vidt jeg husker, skulle de indeholde 55 % kulhydrater.

    Mvh
    Kathrine

    SvarSlet
  5. Hej Kathrine og velkommen til! Du er velkommen til at byde ind overalt med kommetarer og forslag etc.

    Ris er jo en langt mindre problematisk stivelseskilde end de glutenholdinge kornprodukter. Black Rice har rigtignok masser af gode antioxidanter og mineraler, men indeholder dog lige så meget fytinsyre, som brune ris. De skal altså derfor allerhelst iblødsættes. Bruger du Stephan Guyenets 'ris-finte', så kan du efterhånden eliminere det meste fytinsyre, der altså er kendt for at binde mineraler og forhindre deres optagelse.

    A New Way to Soak Brown Rice: http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/04/new-way-to-soak-brown-rice.html

    Bruger du denne metode, får du også det gunstige iblødsætningsvand, som du fx kan bruge, hvis du vil fermentere/gære boghvede til pandekager. Jeg skal prøve at lave det pandekage-indlæg, som jeg har lovet, i denne uge.

    Her er linket til Stephans pandekager. Jeg laver de samme, men kommer 4-5 æg i dejen til sidst (pr. 250 g boghvede.)

    http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/07/real-food-xi-sourdough-buckwheat-crepes.html

    SvarSlet