onsdag den 26. oktober 2011

Arlas latterlige ambitionsniveau (eller køer på græs, nu!)

Historien i dagens Politiken om konsekvenserne af den kolossale danske sojaimport fra Argentina er trist læsning på så mange måder. Først er der problemerne for de argentinerne, der bor nær de enorme markanlæg, hvor sojaen dyrkes. De lider under den udbredte sprøjtning med forskellige Monsanto-favoritter og har forhøjet kræftrisiko især for børn.

Som om det ikke var nok, så bidrager sojaimporten til det komplet idiotiske skråplan, som Arla og andre megaproducenter af mejeriprodukter har bevæget sig ud på i profittens navn. De stopfodrer stakkels kreaturer med soja foruden majs og andre kornprodukter, så de kan sprøjte så meget mælk ud som muligt - meget mere end de noget-så-nuttede Lærkevang-køer, der jo går på græs.

Som læsere af denne blog vil vide, så skal køer slet ikke æde sådan nogle sojakager. Det er ikke dyrenes naturlige kost og forårsager sygdomme og andet ubehag som skal holdes nede med antibiotika og andet skidt. Drøvtyggere skal tygge drøv - og ikke andet.

Syge køer giver naturligvis syg mælk, som i sundhedens navn pasteuriseres for at blive egnet til menneskeligt konsum.

Og ... huskede jeg at fortælle, at den argentinske soja, som altså ender på bordet hos langt de fleste danskere, er genmodificeret til at kunne klare det kemiske bombardement fra round-up'en? Jo, naturligvis er den det.

Arla har øje på problemet og regner med at kunne udfase den argentinske, kræftforårsagende GMO-soja inden de næste 10 år. Det synes kostbloggeren er et latterligt lavt ambitionsniveau.

Ved I hvad, Arla? I får et gratis råd. Sæt ALLE danske køer på græs nu eller inden for de næste par år. Inddrag nogle af de mange brak- og hvedemarker til græsningsarealer, og så kan vi alle sammen få sund mælk og mælkeprodukter. For I mener vel, hvad I siger i Lærkevang-kampagnen, ikke?

2 kommentarer:

 1. Om vi som mælkeproducenter bruger soja i fodersammensætningen til vores køer, afhænger ikke af om vi leverer til et stort mejeri eller et af de ca. 40 små mejerier i Danmark.
  Og alle der ønsker at få mælk produceret af køer på græs har mulighed for det - lærkevang og økologisk. Der produceres lang mere af den type mælk end danskerne efterspørger.

  Søren Damsbo.

  Om det er en god ide at sende alle køer på græs kan jeg godt have min tvivl om. Det afhænger bl.a. meget af forholdene på den enkelte gård. Her har vi køerne på græs og det har givet mange problemer i år - særligt i den fugtige sensommer hvor vi har måttet dyrlægebehandle for klovinfektioner som de pådrager sig ude på den fugtige jord (og man kan ikke have køerne ude den ene dag og på stald næste dag). Jeg sprøger mig selv om det er dyreveldfærd?

  Om køerne skal fodres så de giver mere eller mindre mælk er op til dem som køber mælken. Som producenter får vi ca. den samme pris for vores mælk som for 20 år siden. I den samme periode er lønningerne i Danmark steget tæt på 100 % og inflationene har været i omegnen af 60 %. Hvis det er i orden at vi hæver prisen til det dobbelte af det vi får i dag, kan mange ting gøres anderledes end idag.
  Jeg har arbejdet med køer i 50 år og det er bestemt ikke mit indtryk at de har det dårligere idag end i min barndom. Idag er der meget større focus på de forhold som de lever under og deres trivsel.

  Og så er det jo ikke kun dyrene som skal yde mere idag. Den halvdel af den voksne befolkning som er aktiv på arbejdsmarkedet idag har med det hastigt stigende lønninger også måttet hæve tempoet - så meget at mange går ned med stres. Er det den høje løn værd - og menneskeværdigt?

  SvarSlet
 2. Fint at du endelig skriver et indlæg - du er jo savnet :)

  Det er jo ikke kun Arla - men også de andre 2 store; Danæg og Danish Crown vi skal ha fat

  Synes forøvrigt at hende Arla damen er en anelse arrogant; Forbrugerne kan bare købe økologisk....
  ja til en vis grad ( den dag der er et godt udbud af øko gris og kylling i mine butikker køber jeg 100 % øko...
  - men de fleste aner jo ikke at det er så problematisk at proppe en gang skrabeæg, bacon og Lærkevang i kurven
  ( for de får vel også soja... selv om de ser græsset om sommeren.)

  Den holder ikke den med de stakkels køer der ikke kan tåle at gå på græs... jeg har selv boet i Irland og der går køerne ude hele året :)

  Måske skulle vi hellere diskutere om de køer vi bruger i landbruget er sunde nok til en naturlig livsstil.

  OG om de overhovedet skal producerer så mange litre mælk pr dag!

  Jeg synes det er fint hvis kvalitets mælk koster lidt mere....
  men vi kan altså ikke vente på at forbrugerne forstår at den måde vi laver æg, grise og mælk i dag ikke er optimale for dyrene( naturen eller os menneskers sundhed)
  Der må lovgivning til
  Lad også endelig forbyde burhøns. grise og kalve.

  Så har forbrugeren ikke det billige alternativ .

  SvarSlet